|

اینترنت در ایران همچنان جزو ضعیف‌ترین‌ها

اینترنت در ایران همچنان جزو ضعیف‌ترین‌ها

انجمن تجارت الکترونیکی تهران سومین گزارش درباره وضعیت اینترنت کشور را منتشر کرد. مهم‌ترین یافته‌های این گزارش در این مطلب بررسی شده است.

به گزارش مملکت ما، انجمن تجارت الکترونیک تهران سومین گزارش خود از وضعیت اینترنت کشور را منتشر کرد. یافته‌های این گزارش نشان می‌دهند که وضعیت اینترنت کشور درمقایسه‌با گزارش دوم این انجمن (مربوط به زمستان ۱۴۰۲) تفاوت چندانی نکرده است و همچنان «نتیجه تداوم سیاست‌های محدودکننده داخلی و تحریم‌های یک‌جانبه خارجی منجر به این شده که اینترنت کشور با سه گزاره «پراختلال» و «محدود» و «کند» توصیف شود.

تحریم‌های فناوری از یک سو و فیلترینگ گسترده داخلی از سوی دیگر باعث شده است تا کیفیت اینترنت ایران در رده‌بندی‌های جهانی در پایین‌ترین رتبه‌ها قرار بگیرد. در این گزارش، دراین‌باره آمده است:

مشکل‌های اینترنت کشور را می‌توان به بخش‌های متنوع و گسترده‌ای تقسیم کرد. دو موضوعی که بیش از همه در بحرانی‌شدن وضعیت اینترنت ایران نقش دارند، تحریم‌های خارجی و فیلترینگ گسترده داخلی است. همچنین، بررسی‌های ما نشان می‌دهد که نقش فیلترینگ از ایجادکننده محدودیت بسیار فراتر رفته و امروز تبدیل به بزرگ‌ترین عامل ایجاد کندی مستمر و ناپایداری و مانع بزرگی برای افزایش سرعت و توسعه اینترنت تبدیل شده است.

فیلترینگ دیگر فقط ایجادکننده محدودیت نیست؛ عامل کندی سرعت و ناپایداری شبکه هم هست

فیلترینگ در حالی همچنان تداوم پیدا کرده است که ۸۳/۶ درصد از کاربران اینترنت از فیلترشکن استفاده می‌کنند و به‌طور میانگین هر کاربر ایرانی در طول روز، ۴ ساعت به فیلترشکن بهره می‌برد. با استفاده از همین ابزار بیش از ۹۰ درصد کاربران شبکه‌های اجتماعی به اینستاگرام بازگشته‌اند. با بیان این مقدمات می‌توان این‌چنین نتیجه گرفت:

تلاش‌های شبانه‌روزی متولیان امر با تحمیل هزینه چندهزارمیلیاردی به مردم و اپراتورها، جلوگیری از گسترش شبکه، مسدودسازی پروتکل‌های موردنیاز کسب‌وکارها و… تغییری در رفتار استفاده مردم در فیلترشکن‌ها نکرده و فقط‌وفقط باعث افزایش تقاضا و ایجاد اختلالات گسترده و آسیب‌های جبران‌ناپذیر به مردم واقتصاد دیجیتال شده است.
- سومین گزارش انجمن تجارت الکترونیک تهران درباره وضعیت اینترنت

در این گزارش، براساس یافته‌های گزارش اندیشکده حکمرانی دانشگاه شریف و نظرسنجی ایسپا نوشته شده است که ۸۳/۶ درصد کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده می‌کنند. استفاده از فیلترشکن بعد از فیلترشدن «اینستاگرام » و «واتس‌اپ» تا‌ اسفند ۱۴۰۲ سه برابر شده است.

همچنین، در این گزارش ذکر شده است که براساس نظرسنجی اسفند سال گذشته، ۶۶/۹ درصد استفاده‌کنندگان فیلترشکن از فیلترشکن‌ها و پروکسی‌های رایگان و ۲۵/۴ درصد از فیلترشکن‌های پولی و ۶/۳ درصد از اکانت یا فیلترشکن پولی دوستان و آشنایان به‌‌رایگان استفاده می‌کنند.

۳۴ درصد از پاسخ‌گویان به این نظرسنجی گفته بودند که پیش از اعمال فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ هم از فیلترشکن استفاده می‌کردند؛ اما ۶۴ درصد از افراد گفته‌اند که پیش‌از‌این از فیلترشکن استفاده نمی‌کردند. بنابراین، انجمن تجارت الکترونیک از یک سو نتیجه می‌گیرد که تحریم‌های فناوری گسترده و پرهزینه و به‌شدت علیه مردم ایران هستند و سامانه‌های تحریم‌شکن هم راهکار مؤثری برای مقابله با آن‌ها نیستند و از سوی دیگر، مسدود‌کردن فیلترشکن‌ها نه‌تنها از‌نظر فنی ممکن نیست؛ بلکه باعث کندی سرعت و تحمیل هزینه‌های سنگین و جبران‌ناپذیر می‌شود.

بر‌اساس یافته‌های این گزارش، ایران در بین ۱۰۰ کشور در جایگاه ۹۵ دسترسی آزاد به اینترنت قرار دارد و اگر کشورهای بدون اطلاعات کافی درباره محدودیت را حذف کنیم، اینترنت ایران در وضعیتی پایین‌تر از چین و کامرون، در صدر کشورهای دارای محدودیت در دسترسی آزاد به اینترنت قرار می‌گیرد.

net1-66843214772792639dec879c

در این گزارش، رخدادهایی مثل مسدود‌شدن bridgeهای 6in4، افزایش محدودیت‌های جغرافیایی داخلی و اختلال‌های ناشی از افزایش حملات DDoS به‌عنوان بدترین اتفاقات رخ‌داده برای اینترنت در 6 ماه اخیر معرفی شده‌اند. در میان همه اختلال‌ها و اتفاق‌های منفی، قطع چندروزه IPv6 منفی‌ترین اتفاق بوده است. گسترش شبکه فیبر‌نوری کشور هم بزرگ‌ترین رخداد مثبت معرفی شده است.

انتهای پیام/

نظرات

پربازدید ترین اخبار