|

خسارت سنگین کشاورزان کلات با حمله آفت کرم خراط به محصول گردو

خسارت سنگین کشاورزان کلات با حمله آفت کرم خراط به محصول گردو

کرم خراط یا پروانه چوب‌خوار فری، آفتی است که در سال‌های اخیر به دلایل مختلف در کلات افزایش داشته و همانند سرطان به جان درختان گردوی این شهرستان افتاده و خساراتی که به درختان و باغات تحمیل کرده بسیار گسترده بوده است.

به گزارش مملکت ما،   جعفر خالقی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات در گفت و گو با ایسنا گفت: متأسفانه ۳ تا ۴ سالی می‌شود که در شهرستان درگیر آفتی به نام کرم خراط هستیم که در همین خصوص اقداماتی شده است.

وی با اظهار تأسف از اینکه این آفت باغات گردوی شهرستان را آلوده کرده و درختان را تحت تأثیر قرار است، افزود: وجود این آفت برخی درختان را خشک و یا دچار افت محصول نموده است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات اظهار کرد: گرچه قبلاً در مقطعی برای از بین بردن این آفت مقداری کار شده اما تلاش داریم امسال با جدیت بیشتری به این موضوع پرداخته و نجات گردوی شهرستان را در دستور کار قرار داده‌ایم.

وی با بیان اینکه پیگیری‌ها لازم انجام و هماهنگی‌های مورد نیاز با سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی صورت گرفته است، بیان کرد: هفته اول مهرماه با حضور روسای ادارات دخیل و کارشناسان، جلسه ویژه‌ای در این موضوع در منطقه برگزار و مسئله به صورت میدانی و دقیق بررسی خواهد شد.

خالقی با اعلام اینکه ۵۷۰ هکتار از باغات شهرستان را درختان گردو به خود اختصاص داده‌اند، از فعالیت ۱۰۰۰ نفر بهره‌برداری در این عرصه خبر داد و گفت: گرچه به طور میانگین در بهترین حالت دو تن در هکتار برداشت گردو داشته‌ایم اما با رقم‌های مناسب و اصلاح باغات و تغذیه مناسب می‌توان این میزان را تا ۸ تن در هکتار افزایش داد.

کلات ۱۴ درصد از گردوی استان را داراست

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات اظهار کرد: شهرستان کلات ۱۴ درصد از گردوی استان را داراست، اما متأسفانه به دلیل حمله آفت کرم خراط دچار خسران زیادی شده است.

وی از این شهرستان به عنوان یکی از قطب‌های تولید گردو در خراسان رضوی نام برد و افزود: متأسفانه آفت کرم خراط بسیاری از باغات را تحت تأثیر قرار داده و تعداد قابل توجهی را نیز خشک کرده است.

خالقی از کاهش ۵۰ درصدی تولید محصول گردو به دلیل حمله آفت کرم خراط به باغات خبر داد و گفت: کمتر از ۵ درصد درختان نیز خشک شده‌اند.

وی افت محصول، سیاه شدن مغز، بی محصولی و... را از اثرات حمله افت کرم خراط به باغات گردو دانست و تصریح کرد: کرم خراط پس از اینکه از تنه درخت وارد می‌شود شروع به آرد کردن مغز گیاه کرده و همانند سرطان به جان درخت می‌افتد.

مبارزه شیمیایی شایع‌ترین راه

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات با اشاره به اینکه این کرم به مرور تنه درخت را تبدیل به خاک اره می‌کند، اظهار کرد: روش‌های متفاوتی برای مبارزه با این افت دیده شده اما شایع‌ترین آن مبارزه شیمیایی است.

وی بیان کرد: با توجه به بزرگ بودن تنه درختان باید به صورت ترکیبی با این افت مبارزه کرد. از بالا با استفاده از پهباد و از پائین با استفاده از سم پاش‌ها می‌توان با این افت مبارزه کرد.

خالقی با بیان اینکه علاوه بر این افت در سال‌های گذشته نیز سرمازدگی باغات گردو را داشته‌ایم که خسارت‌های جدی وارد کرده است، گفت: نجات گردوی شهرستان کلات از کرم خراط در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی قرار گرفت.

وی ادامه داد: با توجه به آلودگی سطح بالایی از گردوی شهرستان کلات به آفت کرم خراط این محصول در خطر نابودی قرار گرفته است و به ناچار در این خصوص تمامی دستگاه‌های مرتبط باید به میدان بیایند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات افزود: کلات موقعیت خوبی برای تولید گردو و سهم خوبی از گردوی استان را در دست دارد لذا  برای احیاء و توسعه این محصول باید همت مضاعف داشت.

آموزش و برنامه‌های ترویجی از مهمترین اقدامات

وی ادامه داد: با توجه به اینکه موضوع آموزش و برنامه‌های ترویجی از مهمترین اقدامات در حوزه حفظ درختان از گزند آفات است در این خصوص باید نسبت به برگزاری دوره‌های آموزشی و بازدیدهای مختلف اقدام کرد.

خالقی با تا تأکید بر لزوم حفظ باغات گردو و ضرورت استفاده از متدهای علمی در احیاء باغات، استفاده از رقم‌های مقاوم میکروکلیمای شهرستان کلات را ضروری دانست.

وی همچنین بر استفاده از رقم‌های گردوی پیکان که دارای دوازده رقم است با توجه به اقلیم کلات تأکید کرد و افزود: در مبارزه به این افت نیازمند توجه فوری و برنامه‌ریزی دقیق هستیم.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات افزود مهرماه امسال اولین جلسه در محل باغات گردوی شهرستان در این خصوص برگزار و تصمیمات لازم و برنامه‌ریزی در این خصوص اتخاذ می‌شود.

کلات در ۱۲ محصول رتبه اول تا سوم خراسان رضوی را دارد

وی با بیان اینکه شهرستان کلات با ۹۰۰۰ بهره‌بردار در ۱۲ محصول رتبه اول تا سوم خراسان رضوی را دارد، گفت: کلات با داشتن حدود ۱۳۰۰ هکتار برنج و ۲۰ هزار هکتار گندم دیم رتبه اول تولید استان را در این محصولات دارد.

خالقی در ادامه بیمه کشاورزی و عدم پرداخت مناسب خسارت‌ها را یکی از مشکلات کشاورزان دانست و افزود: علیرغم اینکه تولید گندم دیم کشاورزان کم بود اما کارشناس بیمه چون میزان را بالاتر زده مشکلاتی را به وجود آورده است.

وی وجود ۷۰۰۰ هکتار جنگل پسته وحشی به عنوان بزرگترین رویشگاه جنگل خاورمیانه و قابلیت فعالیت در بخش شیلات، داشتن گیاهان دارویی با کیفیت، دام سبک قابل توجه و ۵ رودخانه دائمی را از دیگر پتانسیل‌های موجود بخش کشاورزی دانست.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کلات به وجود سه سد قره تیکان، چهچهه و زاوین اشاره و گفت: پایاب این سدها ظرفیت کشاورزی بسیار خوبی را در شهرستان ایجاد می‌کند.

شهرستان مرزی کلات با وسعت سه هزار و ۵۰۳ کیلومترمربع در فاصله ۱۵۱ کیلومتری از مرکز استان خراسان رضوی قرار دارد.

این شهرستان با داشتن ۱۴۳کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان، دارای سه بخش، چهار شهر، ۶ دهستان و ۳۶ هزار و ۲۳۷ نفر جمعیت بر اساس سرشماری نفوس مسکن در سال ۱۳۹۵ است که ترکیب ۷۰درصد جمعیت روستایی و ۳۰درصدی شهری را از آن خود کرده است.

بر اساس اعلام دستگاه‌های خدمت رسان همچون شبکه بهداشت کلات، جمعیت این شهرستان افزون بر ۴۳ هزار نفر است.

انتهای پیام/

نظرات

پربازدید ترین اخبار