برداشت ۳۴ هزار تن وش پنبه در استان اردبیل

امسال محصول پنبه در حدود ۹ هزار هکتار از اراضی زراعی سه شهرستان پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز مغان در شمال استان اردبیل کشت شده بود که با پایان فصل برداشت، ۳۴ هزار و ۴۷۰ تن وش پنبه از این مزارع برداشت شد.
به گزارش مملکت ما، کاشت محصول پنبه در منطقه مغان پس از چند سال افت و خیر، روند صعودی گرفته و سطح زیر کشت آن در سه سال قبل به حدود ۱۸ تا ۲۰ هزار هکتار رسید.
ولی طی سه سال اخیر، در پی افت قیمت خرید وش پنبه، افزایش هزینه تولید و پرداخت نشدن به موقع مبلغ محصول خریداری شده، سطح زیر کشت این محصول در دشت مغان کاهش یافته و طی سال جاری به کمتر از نصف سطح زیر کشت سه سال قبل تنزل کرد.
قیمت پایین خرید وش پنبه و هزینهبر بودن تولید این محصول طی چند سال اخیر، سطح زیر کشت پنبه را در منطقه مغان به شدت کاهش داده به طوری که احتمال دارد در بهار سال آینده، تعداد زیادی از پنبهکاران استان، کاشت این محصول را کنار بگذارند.
اوایل فصل برداشت اعلام شد که هر کیلوگرم وش پنبه بدون خس و خاشاک به قیمت ۴۵۰ هزار ریال از کشاورزان منطقه مغان خریداری خواهد شد، ولی در روند خرید محصول، از اوایل پاییز، هر کیلوگرم این محصول، توسط دلالان و به قیمت ۳۷۰ هزار ریال با احتساب ۱۵ تا ۳۵ درصد افت خریداری شد که این روند، نارضایتی پنبه کاران را به دنبال داشت.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان استان اردبیل اعلام کرد: امسال ارقام "مای" و "لیدر" محصول پنبه کشت شده و بذر مورد نیاز کشاورزان نیز توسط اداره جهاد کشاورزی و تعاون روستایی تامین شده است.
غفور آقایی افزود: منطقه مغان استعداد ویژهای در بخش کشت و تولید انواع محصولات کشاورزی دارد و کشت پنبه به عنوان یکی از محصولات مهم و مورد توجه وزارت جهاد کشاورزی که در سالهای اخیر در این منطقه دوباره رونق گرفته بود، طی سه سال گذشته دچار چالش شده و به مرور کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به افزایش عملکرد مزارع پنبه مغان از میانگین چهار تن در هر هکتار به پنج تا ۶.۵ تن در هر هکتار اضافه کرد: سال گذشته ۱۳ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی شمال استان اردبیل به کشت پنبه اختصاص یافته بود که از این اراضی بالغ بر ۴۸ هزار تن وش پنبه، ۱۲ هزار تن پنبه محلوج و ۱۸ هزار تن تخم پنبه استحصال شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل علت کاهش سطح زیر کشت پنبه در استان به حدود نصف میزان سطح کشت سه سال پیش را تاخیر در پرداخت مبلغ پنبه خریداری شده سه سال اخیر، پایین بودن نرخ خرید و نیز مقرون به صرفه نبودن تولید این محصول نسبت به سایر فعالیت کشاورزی ذکر کرد.
وی ارزش ریالی وش پنبه تولیدی استان اردبیل بر حسب قیمت تضمینی ۴۵۰ هزار ریال به ازای یک کیلوگرم محصول را حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال اعلام و اظهار کرد: همه ساله عملیات خرید پنبه به صورت توافقی و توسط کارخانههای پنبهپاککنی و تاجران این محصول انجام می شود.
آقایی همچنین گفت: زراعت پنبه در منطقه مغان به صورت مکانیزه انجام شده و مراحل داشت و برداشت محصول نیز به صورت نیمه مکانیزه یعنی ترکیبی از عملیات مکانیزه و دستی انجام می شود.
وی با اشاره به فعالیت ۱۲ واحد کارخانه پنبه پاک کنی در استان اردبیل، از فعالیت یک هزار و ۱۰۰ نفر از بهرهبردارن کشاورزی استان در امر کشت و زرع پنبه در استان اردبیل خبر داد و افزود: در زمان برداشت محصول، در هر یک هکتار مزرعه پنبه، ۴۰ نفر به عنوان کارگر روزمزد فعالیت می کنند.
وی پایین بودن درصد برداشت مکانیزه به علت کمبود کمباین وش چین را مهمترین چالش کشت این محصول مهم برشمرد و اظهار کرد: برداشت دستی محصول پنبه زمانبر و هزینهبر بوده و کیفیت وش برداشت شده با کمباین نیز بسیار بیشتر از برداشت سنتی و دستی است.
آقایی اضافه کرد: پنبه به عنوان یک گیاه صنعتی که طلای سفید هم نامیده شده، در طیف وسیعی از بخشهای اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد و این محصول به علت ایجاد پنج شغل جانبی به ازای هر یک شغل در بخش کشت، دارای اهمیت فراوانی در بخش اشتغال و اقتصاد است.
انتهای پیام/
نظرات