ماشین سازی تبریز با مولدسازی، نوسازی میشود

رییس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در مجلس شورای اسلامی خواستار توسعه کارخانه ماشین سازی از محل قانون مولدسازی شد و گفت: این واحد صنعتی زمینهای بدون استفاده زیادی دارد که اکنون میتواند با کار کارشناسی و فروش آنها، نقدینگی لازم را برای بروزرسانی خطوط و افزایش تولید بکار گیرد.
به گزارش مملکت ما، علیرضا نوین روز جمعه در بازدید از کارخانه ماشینسازی تبریز، یادآور شد: اینکه ماشینسازی تبریز در طول ۵۶ سال ۲۷ مدیرعامل به خود دیده و مجموعه مشابه آن در کشور دیگری در این مدت تنها سه بار تغییر مدیرعامل داشته است، نشانه سیاسیکاری در واحدهای صنعتی است و متاسفانه بهجای توجه به کارآمدی، تجربه و تخصص افراد، رویکردهای سیاسی در اولویت قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه باید از این مجموعه به عنوان صنایع مادر جهت احیای ظرفیتهای آن حمایت حداکثری صورت بگیرد، اظهار کرد: مجموعههای صنعتی نباید درگیر حواشی و تغییرات سیاسی شوند و اولویت اول عوامل آن تولید و صادرات باشد و توسعه این مجموعه مهم صنعتی از محل مولدسازی اموال آن ممکن است.
نوین خواستار دعوت سایر نمایندگان تبریز در مجلس برای بازدید از ماشینسازی شد و گفت: با اتحاد جمعی میتوانیم پیگیر رفع موانع تولید و فروش مجموعه باشیم و زمانی که بحث واگذاری ماشینسازی مطرح شد هر پنج نماینده تبریز در نامهای به رئیسجمهور با اشاره به تجربه تلخ واگذاری کارخانه به بخش خصوصی، مخالفتمان را اعلام کردیم.
وی با اشاره به توجه کارخانههای صنعتی به مسئله مهم برندینگ، اظهار کرد: مجموعههای مشابه ماشینسازی تبریز مدام در نمایشگاههای تخصصی حضور دارند تا بازاریابی و رقابت کنند و اگر آنان میتوانند پاداش پایانکار کارگرانشان را پرداخت کنند و ماشین سازی با مشکل مواجه است، بهخاطر همین مسایل است.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی ممنوعیت واردات کالاهای مشابه تولیدات کارخانه ماشین سازی را مورد اشاره قرار داد و افزود: این موضوع برای یکی دو سال میتواند عملیاتی شود تا فرصت خودسازی و توان رقابت را به دست آورد، اما انحصار ، شکست و عقبماندگی بهبار میآورد و ماشینسازی تبریز باید کیفیت محصولات و قدرت رقابت خود را بالا ببرد.
نوین گفت: ما مطالبات کارخانه ماشین سازی را از دولت پیگیری خواهیم کرد و در مسیر احیای این مجموعه و صیانت از رفاه کارگران آن حامی مدیران گروه ماشینسازی تبریز هستیم.
مدیرعامل گروه ماشینسازی تبریز نیز در این بازدید با بیان اینکه مشکلات ناشی از خصوصیسازی و بیثباتی مدیریتی در سالهای گذشته، چالشهایی جدی برای مجموعه ایجاد کرده است، افزود: با راهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و تلاشهای شبانهروزی کارکنان، هدفگذاری ما تبدیل ماشین سازی تبریز به قطب نوآوری و رقابتپذیری در صنعت کشور است.
سامبرانی با اشاره به طلب ۷۰۰ میلیارد ریالی شرکت ریختهگری به ماشینسازی تبریز، گفت: هر دو مجموعه زیر نظر سازمان گسترش صنایع است و باتوجه به مشکل تامین قطعات و وابستگی ماشینسازی به ریختهگری، باید برای رفع مشکلات آن واحد نیز چارهاندیشی شود تا خطوط تولیدشان را به روز کنند.
وی با بیان اینکه نبود کارت بازرگانی تخصیص ارز دولتی برای خرید ماشینآلات خطوط، تولید و صادرات محصولات را با مشکل مواجه ساخته است، واردات کالاهای مشابه تولید ماشینسازی را یکی دیگر از چالشهای پیشرو خواند.
گروه ماشینسازی تبریز به عنوان یکی از بزرگترین کارخانههای کشور، تولیدکننده انواع ماشینهای صنعتی مانند انواع ماشینابزار، ماشینهای تراش، ماشینهای فرز، ماشینهای مته، قطعات ریخته و دستگاههای سی ان سی است.
انتهای پیام/
نظرات