کاهش ۲۰ درصدی تولید عسل در استان خراسان رضوی
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به شرایط نامساعد بخش دام، طیور و زنبور عسل در سال جاری، گفت: وضعیت این حوزهها در حالت عادی قرار ندارد و بهویژه در شرایط فعلی، تمامی ابعاد تولید تحت تاثیر قرار گرفته و تولید عسل نیز در استان ۲۰ درصد کاهش یافته است.
به گزارش مملکت ما، کریم امیرزاده ۶ آذرماه، در همایش زنبورداری جامع و پیشرفته که در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهاد کشاورزی برگزار شد، به بیان شرایط واقعی از عملکرد استان اشاره و اظهار کرد: خشکسالی شدید سال گذشته یکی از مهمترین عوامل کاهش بهرهوری در حوزه دام و همچنین تولید عسل بوده است. در نتیجه این خشکسالی تولید عسل استان حدود ۲۰ درصد کاهش یافته و تعداد کلونیها نیز بر اساس آمارگیری مهر و آبان، حدود ۵ درصد کمتر شده است.
وی افزود: افزایش هزینهها از جمله دارو، دستمزد کارگری و دیگر نهادهها نیز از عوامل موثر در کند شدن روند افزایش بهرهوری بوده است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به وظایف حاکمیتی جهاد کشاورزی در حوزه آموزش و توانمندسازی، بیان کرد: یکی از اقدامات انجام شده، برگزاری نشستهای تخصصی با همکاری اتحادیه پرورشدهندگان زنبورعسل و سازمان تعاون روستایی است.
وی با ارائه آخرین آمار زنبورستانهای استان، اظهار کرد: بر اساس اطلاعات ثبت شده در مهر و آبان، حدود ۳۱۵۰ زنبورستان با ۳۷۰ هزار کلونی در استان فعال است. میانگین تولید عسل در استان ۷.۲ کیلوگرم به ازای هر کلونی است که در مقایسه با میانگین کشوری عدد پایینی محسوب میشود و نیازمند حرکت به سمت شیوههای نوین پرورش و بهرهگیری از دانش دانشگاهها و تجربیات متخصصان است.
امیرزاده، با اشاره به ضرورت ایجاد تحول ساختاری در حوزه زنبورداری، پیشنهاد داد: همانگونه که در بخش طیور سامانهای برای رصد زنجیره تولید از جوجه یکروزه تا عرضه گوشت وجود دارد، لازم است در زنبورداری نیز سامانه مشابهی طراحی و اجرا شود. اگر از مرحله تولید ملکه و کلونی تا زمان عرضه عسل این زنجیره قابل رصد باشد، بسیاری از تقلبها در بازار عسل از بین خواهد رفت.
وی تأکید کرد: اجرای چنین سامانهای ممکن است یک تا دو سال زمان ببرد، اما پس از راهاندازی، بخش زیادی از مشکلات موجود را کاهش میدهد.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان رضوی، همچنین با اشاره به تجربه زنجیرههای ارزش در حوزه دام، گفت: در این بخش حدود ۲۶ زنجیره ارزش فعال است که مالکیت و مدیریت واحد از ابتدای تولید تا انتها را فراهم میکند.
وی افزود: دستورالعمل زنجیره ارزش چهار سال پیش ابلاغ شده و زنبورداران میتوانند از طریق نظام مهندسی برای اخذ مجوز اقدام کنند. حداقلهای لازم برای ورود به زنجیره شامل داشتن حداقل ۱۰۰۰ کندو، واحد پرورش ملکه و فروشگاه عنوان شده است.
امیرزاده تاکید کرد: زنجیرههای تولید در شرایط بحرانی مانند خشکسالی سال گذشته نقش مهمی در کاهش تنش و ریسک سرمایهگذاری دارند. در حال حاضر حدود ۴۵ درصد تولید گوشت مرغ استان در قالب زنجیرههای ارزش انجام میشود و اگر همین الگو در حوزه زنبورداری نیز اجرا شود، میتواند ریسک سرمایهگذاری را بهشدت کاهش دهد.
وی در ادامه بیان کرد: دو پیشنهاد اصلی مطرح شده، راهاندازی سامانه رصد زنجیره تولید عسل و توسعه زنجیرههای ارزش در زنبورداری در صورت اجرا میتواند آینده این بخش را متحول کند.
انتهای پیام/
نظرات